Nordmann kerstboom snoeien

Nordmann kerstboom snoeien

De Nordmann kerstboom is momenteel de meest populaire kerstboom in Nederland. Dat komt onder andere omdat hij redelijk naaldvast is, maar ook vanwege zijn mooie vorm, kleur en naalden.

Wil je een Nordmann kerstboom kopen, maar bevalt de vorm je toch niet helemaal dan kun je die zonder problemen snoeien.

Snoeien van de Nordmann kerstboom

Het is geen probleem dat je een Nordmann kerstboom een beetje bijsnoeit voordat je hem optuigt als kerstboom. Houdt er wel rekening mee dat je niet te veel snoeit. Verwijder maximaal 20 tot 30 cm.

–      Wist je dat een Nordmann kerstboom van 2 meter vaak 10 tot 11 jaar oud is. Andere bomen bereiken die hoogte vaak al een paar jaar eerder.-

Hulpmiddelen voor het snoeien

Voor het snoeien kun je gebruikmaken van een snoeischaartje voor de kleine dunne takjes. Ga je grotere takken afknippen dan is het slim om een takkenschaar te gebruiken. Voorkom dat je echt grote takken verwijderd.

Hoe houdt je een Nordmann kerstboom zo lang mogelijk mooi

Een Nordmann kerstboom is niet de meest geschikte boom om na de kerst te herplanten. De kans dat de boom dit overleefd is vrij klein vanwege het feit dat hij weinig goede wortels heeft. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat de boom zo lang mogelijk mooi blijft zolang hijin huis staat:

➔  Acclimatiseren – Zorg dat je de Nordmann kerstboom eerst in een schuur of garage zet waar het iets warmer is dan buiten, maar niet zo warm als binnen. De boom moet hier een dag acclimatiseren. Zet de boom tijdens het acclimatiseren in water zodat de stam of kluit zich vol kan zuigen met water.

➔  Water – Elke kerstboom heeft water nodig, en veel. Geef ze om de twee dagen een gietertje water met een beetje suiker. Dit geldt zowel voor bomen met, als zonder kluit.

➔  Licht – Een Nordmann kerstboom houdt van licht, direct zonlicht kan hij prima aan.

➔  Ver van de verwarming – Nordmann kerstbomen houden niet van warmte, plaats ze dan ook minimaal 2 meter van de verwarming of open haard.

➔  Tocht – Dit type kerstboom houdt er niet van om op de tocht te staan. Zet hem dus niet voor openslaande deuren of tochtige plekken.

Reacties zijn gesloten.